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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
26/05/2009 |
Data da última atualização: |
24/02/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, T. L. P. O.; ALZATE-MARIN, A. L.; FALEIRO, F. G.; BARROS, E. G. de. |
Afiliação: |
Thiago Lívio P. O. Souza, UFV; Ana L. Alzate-Marin, USP; Fábio Gelape Faleiro, CPAC; Everaldo G. de Barros, UFV. |
Título: |
Pathosystem common bean-uromyces appendiculatus: host resistance, pathogen specialization, and breeding for rust resistance. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Pest Technology, v. 2, n. 2, p. 56-69, 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is the world's most important food legume for direct human consumption. This new world crop is adapted to many niches and it is grown in distinct regions and different seasons around the world. The common bean crop is grown by subsistence levels farmers with little technology as well as by farmers in developed nations that use high input technologies. Unfortunately, common bean yields are quite low compared to other grain legumes; e.g., soybeans and peas. One of the several factors contributing to this situation is the high number of pathogens that cause common bean diseases. Among these diseases is the common bean rust, incited by the basidomycete fungus Uromyces appendiculatus F. Strauss (syn. U. Phaseoli G. Winter), which can cause great yield losses. We present here relevant information about the common bean rust including its etiology, epidemiology, the rust pathogen infection process, the symptomatology and genetic diversity of the pathogen. We also review progress on the control of the disease using cultural practices, biological and chemical methods. It is also reported and discussed the host resistance and pathogen specialization, genetics of host-pathogen interactions, the available molecular markers linked to rust resistance genes, and its utilization in marker assisted selection (MAS) for the development for rust resistance cultivars. |
Thesagro: |
Doença de planta. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Registros recuperados : 38 | |
7. | | SOUZA, T. L. P. O.; ALZATE-MARIN, A. L.; FALEIRO, F. G.; BARROS, E. G. de. Pathosystem common bean-uromyces appendiculatus: host resistance, pathogen specialization, and breeding for rust resistance. Pest Technology, v. 2, n. 2, p. 56-69, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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8. | | MACEDO, L.; BEN, R. L.; MARIN, A.; PERISSUTTI, G. E.; GUERRA, C. C. Estudo de procedimentos e parâmetros para a elaboração de vinhos tintos finos licorosos. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 59. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | MARIN, A.; SANTOS, D. M. M. dos; BANZATTO, D. A.; CODOGNOTTO, L. M. Influência da disponibilidade hídrica e da acidez do solo no teor de prolina livre de guandu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 2, p. 355-358, fev. 2006 Notas Científicas.
Título em inglês: Influence of water availability and soil acidity on the level of free proline in pigeon pea.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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14. | | BALDISSERA, T. C.; MARÍN, A.; PINTO, C. E.; GARAGORRY, F. C.; BARBOSA, A. M.; CARVALHO, P. C. F. Altura adequada de pastejo maximiza ingestão de forragem e nutrientes. In: WORKSHOP DE CIÊNCIA E INOVAÇÃO EM PECUÁRIA, 1., 2020, Lages. Resumos... Florianópolis: Epagri, 2020. p. 84. (Epagri. Documentos, 322).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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15. | | FELDBERG, N. P.; DAAMEN, T. A. J.; MARIN, A. J.; BRUCKER, C. H.; SILVA, J. O. DA C. O cultivo do pessegueiro em novas regiões. In: RASEIRA, M. do C. B.; PEREIRA, J. F. M.; CARVALHO, F. L. C. (Ed.). Pessegueiro. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 675-686.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | FERES, J. M.; GUIDUGLI, M. C.; MESTRINER, M. A.; SEBBENN, A. M.; CIAMPI, A. Y.; ALZATE MARIN, A. L. Microsatellite diversity and effective population size in a germplasm bank of Hymenaea courbaril var. stilbocarpa (Leguminosae), an andangered tropical tree: recommendations for conservation. Genetic Resources and Crop Evolution, v. 56, p. 797-807, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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17. | | FERES, J. M.; GUIDUGLI, M. C.; CIAMPI, A. Y.; MESTRINER, M. A.; SILVA, A. J.; ALZATE-MARIN, A. L. Estudos genéticos preliminares de populações da espécie florestal Hymenaea courbaril conservadas ex-situ no noroeste de são Paulo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 52., 2006, Foz do Iguaçu, PR. Resumos... Ribeirão Preto, SP: Sociedade Brasileira de Genética, 2006. p. 1003.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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18. | | ALZATE-MARIN, A. L.; COSTA, M. R.; SARTORATO, A.; DEL PELOSO, M. J.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Genetic variability and pedigree analysis of brazilian common bean elite genotypes. Scientia Agricola, v. 60, n. 2, p. 283-290, abr./jun. 2003.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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19. | | MARÍN, A.; BALDISSERA, T.; PINTO, C.; GARAGORRY, F. C.; ZUBIETA, A.; GIRALDO, L.; CHIRINDA, N.; ARANGO, J.; CARVALHO, P. Una innovación en el manejo del pastoreo como estrategia para mejorar la producción animal y reducir las emisiones de GEI. Wageningen: CGIAR: CCAFS, 2017. 4 p. (Info note). Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security.Tipo: Nota Técnica/Nota Científica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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Registros recuperados : 38 | |
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